Liedjes in je hoofd

Onderzoekers weten nu hoe we in onze hersenen melodieën opslaan.

gaoorwurm
Oorwurm

Sommige melodietjes vergeet je nooit meer. Vaak ook weet je nog precies waar en wanneer je de melodie vaak hoorde. Onderzoekers van de Universiteit in Dartmouth (VS) vermoeden nu waarom, zo melden zij in Science van 13 december. Het gebied in de hersenen waar melodieën worden opgeslagen is ook betrokken bij de geheugenfuncties.
De onderzoekers vroegen aan acht mensen te luisteren naar speciaal voor dit onderzoek gecomponeerde melodieën van acht minuten. Tijdens het luisteren werden de activiteiten in de hersenen gevolgd met behulp van de Magnetic Resonance Imaging (MRI)-techniek. Vervolgens keken de onderzoekers welke hersendelen bij de proefpersonen oplichtten na het terughoren van bepaalde melodieën. De prefrontale cortex – dat deel van de hersenen dat achter het voorhoofd ligt – bleek de melodieën op te slaan. Het is ook dat deel dat betrokken is bij geheugen en cognitieve functies. Dit is een ander hersendeel dan de temporale kwab, die zich bezighoudt met de verwerking van geluid, maar er is wel een verbinding tussen die twee.

 

Eén gedachte over “Liedjes in je hoofd”

  1. Cool post as for me. It would be great to read something more about this topic. The only thing it would also be great to see on this blog is a few pics of any deie.escJvff Flouee

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.