Behoed uw hart boven al wat te bewaren is

bijbelboek: (Spr. 4:23, NBG) - Henk de Bie, 1997

Behoed uw hart boven al wat te bewaren is, want daaruit zijn de oorsprongen des levens.
© NBG: Nederlands Bijbelgenootschap 1951

Dit liedje is geschreven voor onze dochter Hanneke omdat ze zo graag Bijbelteksten wilde memoriseren samen met de andere kinderen van de kinderdienst. Ze was nét 4 jaar oud en we hadden ontdekt dat als we de tekst alleen repeteerden ze het maar gedeeltelijk kon herhalen, maar toen we een tekst gingen zingen ze het na een paar keer feilloos én met plezier kon reproduceren. Ik ben toen een soort uitdaging met God aangegaan, om noten te zetten onder de teksten die Hanneke zou leren in de kinderdienst. Ik ben helemaal niet zo’n componist en heb behalve pianolessen nooit echt een muziek-opleiding gevolgd. Ik ben gaan vragen aan de kinderwerkers welke tekst ze wilden gaan leren, en dan probeerde ik om er de zondag al een liedje op te hebben. Uiteindelijk zijn ook de andere kinderen (en ouders) mee gaan doen… Dit liedje is de eerste in een reeks. In een volgende gemeente waar we kwamen werd niet zo actief gememoriseerd, maar hebben we het zelf doorgezet, dan met teksten die mij zelf aanspraken. Het resultaat ziet u in deze website, en u mag oordelen of de uitdaging geslaagd/gezegend is of niet.

De tekst zelf is heel kernachtig. In de Bijbel draait alles om je hart. Je moet je hart openen voor God, met je hart geloven én vertrouwen op Hem, en je wordt gevraagd je hart aan God te geven (Mijn zoon, geef mij je hart).

In deze tekst staat waarom: in je hart zijn de oorsprongen van het leven. Ofwel: hier ligt het begin, de kern, hieruit ontstaat het leven. Alle reden om dat goed te beschermen tegen alle vormen van kwaad, boze gedachten, verkeerde invloeden, depressie, boosheid, enzovoort. Laat niet alles binnen, maar beveilig je hart. Waar kan dat beter dan bij God, die jou en je hart gemaakt heeft?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *