Opdat wij waarlijk vrij zouden zijn

bijbelboek: (Gal. 5:1, NBG) - Henk de Bie, 1998

Opdat wij waarlijk vrij zouden zijn, heeft Christus ons vrijgemaakt. Houdt dus stand en laat u niet weder een slavenjuk opleggen.
© NBG: Nederlands Bijbelgenootschap 1951

Jezus maakt ons vrij van elk (slaven)juk. Maar soms hebben we helemaal niet door dat er dingen zijn die ons binden en waar we vrij van gemaakt moeten worden. Naast bekende verslavingen zijn dat ook vastgeroeste gewoonten en zaken die tussen jou en God in komen te staan. Zoals schijnzekerheden, maar ook de mening van anderen.

Wat anderen van je vinden (je wilt anderen ‘pleasen’) kan zelfs leiden tot een gevoeligheid voor manipulatie. Dat is een juk wat verbroken moet worden en waarvoor je in de ruimte bij God gesteld moet worden.

De kracht van deze tekst is dat als je dit uitspreekt, en zeker met elkaar (in gebed bv), het woorden van God zijn die de bevrijding bevestigen in de hemel en op aarde. Door het zingen krijgen de woorden dubbel kracht.

Maar let op, houd dán stand en laat je niet opnieuw een slavenjuk opleggen! Na het verbreken en in de vrijheid komen, moet je deze positie blijven innemen. Ingesleten gewoontes waren bindingen geworden die je karakter hebben veranderd: je buigt automatisch voor de situatie als die zich aandient. PAS OP: blijf staan in je vrijheid. Laat je niet opnieuw knechten en proclameer dat als Jezus je vrijgemaakt heeft, je waarlijk vrij bent. Niets of niemand staat tussen jou en God in.