Want alzo lief heeft God de wereld

bijbelboek: (Joh. 3:16, NBG) - Henk de Bie, 1999

Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een ieder die in Hem gelooft, niet verloren ga, maar eeuwig leven hebbe.
© NBG: Nederlands Bijbelgenootschap 1951

Deze tekst wordt ook de kern van de Bijbel genoemd en vele mensen kennen dit vers uit het hoofd. In de Gideon-bijbel (Gideons delen die bijbels uit in hotels, op scholen, etc.) staat deze tekst vaak in een aantal talen gedrukt. Tegenwoordig vind je die ook op internet.

Dit heeft mij uitgedaagd… of eigenlijk was dat een Engelsman die mij trots vertelde dat hij wat Nederlands kende. Hij stond op en zie ‘Dit is een tafel’. Grappig, maar altijd leuk als iemand je wat kan vertellen in je eigen taal.

Ik woonde toen in een studentenflat met veel buitenlanders uit Afrika en Azië. Ik dacht toen, als ik echt contact wil maken moet ik proberen iets te kunnen zeggen in hun eigen taal: een paar woorden, een groet of zo én Johannes 3:16. Sprak dan iemand een taal die ik nog niet kende, kon ik natuurlijk ook vragen of hij zo vriendelijk was om mij dat te leren. Uiteindelijk kende ik Johannes 3:16 in zo’n 40 talen. En, de eerste taal die ik gebruikte en een hart opende, was… het klassiek Grieks. In gesprek met een Cyprioot die verzuchtte ‘Waar is gerechtigheid’. Het was nl die dag 12 jaar geleden dat de Turken Cyprus binnenvielen. Affijn, deze man vertrouwde de meeste christenen niet, omdat die de verkeerde bijbel gebruikten. Tot ik hem in zijn eigen taal Johannes 3:16 citeerde. Dat was zíjn taal en we hadden een mooi gesprek.

Deze tekst is ook in heel veel talen en versies op muziek gezet. Dat leert natuurlijk makkelijker… Zo hoorde ik dat in de Philippijnen een aantal kinderen langs de deur gingen met kerst en dan zongen ze ‘John 3:16, John 3:16, For God so loved…’ op de wijs van stille nacht.

Zo is er een versie in zowel Mandarijn en Hakka Chinees, en een heel mooie in het Papiamento (Antillen). Op deze versie past ook de Franse tekst (ontdekte ik) en die kun je hier vinden.

Hieronder nog mijn versie met pianozetting
joh3_16

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *